Blog

Dôležité informácie na dlani

Zlato v akejkoľvek forme, ako napríklad šperky, mince alebo tehličky, by malo byť v každej rodine. V takom množstve, aby ste v prípade krízy alebo akýchkoľvek problémov dokázali prežiť dostatočne dlhý čas alebo sa znova postaviť na nohy. Ale prečo zrovna zlato a čo to vlastne je?

 

Zlato je chemický prvok, ktorý má značku Au. Je to ušľachtilý mäkký, žltý, stály, chemicky veľmi odolný a veľmi kujný kov. Je elektricky aj tepelne dobre vodivý. Zlato nikdy nehrdzavie a taktiež sa vyznačuje veľkou hustotou a vysokým leskom. V prírode sa vyskytuje najmä v rýdzej forme. Zlato je považované za jeden z najvzácnejších ušľachtilých kovov nachádzajúcich sa v zemskej kôre. Dokonca sa povráva, že na Zem priletelo z vesmíru :-) Jeho používanie človekom siaha až do obdobia 6000 rokov p.n.l. 

Medzi najvýznamnejšie faktory ovplyvňujúce využívanie zlata nielen v minulosti ale aj v súčasnosti sú práve jeho vyššie opísané vlastnosti. Aj vďaka týmto vlastnostiam má zlato neustále svoje využitie aj v súčasnom priemysle. Navyše zásoby zlata sú obmedzené a nie je možné ho umelo vytvoriť.

Zlato sa používa najmä na výrobu šperkov a to vo forme zliatin so striebrom, meďou, zinkom, paládiom či niklom. Samotné rýdze zlato je príliš mäkké a šperky z neho zhotovené by sa nehodili pre praktické použitie. Prímesi paládia a niklu navyše sfarbujú vzniknutú zliatinu – vzniká tak v súčasnosti dosť moderné biele zlato. Obsah zlata v klenotníckych zliatinách alebo rýdzosť sa vyjadruje v karátoch. Aj veľmi tenký zlatý film na povrchu najušľachtilejšieho kovu ho dokáže účinne ochrániť pred koróziou. Vzhľadom k svojej vynikajúcej elektrickej vodivosti a inertnosti voči vplyvom prostredia, ako napríklad vzduch a voda, sa veľmi často používa v mikroelektronike a počítačovom priemysle.

Zlato je už dlhý čas súčasťou väčšiny dentálnych zliatin, teda materiálov slúžiacich v zubnom lekárstve ako výplne zubov napadnutých zubným kazom alebo na konštrukciu mostíkov a iných aplikácií. Dôvodom je predovšetkým zdravotná nezávadnosť zlata, ktoré je natoľko chemicky inertné, že ani po mnohoročnom pôsobení pomerne agresívneho prostredia v ústnej dutine, nepodlieha korózii..

Zlato sa využíva aj v sklárskom priemysle k farbeniu alebo pozlacovaniu skla.

Zlato tvorí neoddeliteľnú súčasť štátnych rezerv centrálnych bánk po celom svete. Banky si medzi sebou taktiež kryjú medzibankové obchody práve zlatom v GOOD DELIVERY Štandarde.

Vďaka tomu, že si zlato uchováva svoju hodnotu v čase, je využívané aj na investičné účely. Stojí za spomenutie, že zlato je v podstate najstaršou menou na svete, ktorá ako jediná prekonala všetky krízy, vojny, rozpady krajín a iných mien.