Blog

Dôležité informácie na dlani

Good Delivery Standard je celosvetovo uznávaná norma kvality zlatých a strieborných odliatkov. Aby sa jednotlivé odliatky mohli považovať za Good Delivery, musia spĺňať presne dané predpisy určené Londýnskou burzou s drahými kovmi LBMA.

Good Delivery je súbor pravidiel vydaných asociáciou London Bullion Market Association (LBMA), ktoré popisujú fyzikálne vlastnosti zlatých a strieborných prútov používaných pri vysporiadaní na veľkoobchodnom londýnskom trhu s drahými kovmi

Tieto predpisy stanovujú jednotlivé normy týkajúce sa jemnosti, hmotnosti, rozmerov, vzhľadu, značiek, výroby a ďalších parametrov kovov, ale aj normy pre certifikácie rafinérií, transportu a nepretržitéjo skladovania kovov. Vďaka tomu sa Good Delivery Standard považuje za najvyššiu formu kvality, bezpečnosti, transparentnosti a likvidity, ktorá v drahých kovoch na svete existuje.

V Good Delivery štandarde ukladajú svoje štátne rezervy aj centrálne banky a vlády. Zlato a striebro v tomto štandarde môžete mať aj Vy.

 

ZÁKLADNÉ POŽIADAVKY

RAFINÉRIA - Každá rafinéria, ktorá vyrába Good Delivery odliatky, musí spĺňať prísne kritéria a mať certifikát, ktorý ju oprávňuje takéto odliatky vyrábať.

ODLIATKY - Každý odliatok musí spĺňať presne stanovené parametre ako sú číslo odliatku, rozmery, obsah drahých kovov, označenie, rýdzosť a hmotnosť.

TRANSPORT - V štandarde Good Delivery sú presne stanovené podmienky, za akých môžu byť takéto odliatky transportované.

USKLADNENIE - Skladovať odliatky s označením Good Delivery môžu skladovať v certifikovaných skladoch s najvyšším zabezpečením len niektoré spoločnosti na svete.

Akonáhle nie je splnená niektorá z požiadaviek na výrobu, parametre odliatku, transport až po nepretržité uskladnenie, nemôžeme tieto odliatky považovať za Good Delivery.